Kwaśna surówka z buraczków

SKŁADNIKI
500g buraczków
Jedna limonka
3-4 łyzki gęstego mleka kokosowego
Syrop z agawy/lub inny/ciemny cukier
Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Małe buraczki (krócej się gotują) ugotować w całości, bez obierania, na al dente i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej jak buraczki stygną pomału,w wodzie w której się gotowały, wtedy jest je łatwiej obrać.

Buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo w maszynce do tarcia warzyw,
Dodaj sok z limonki,
Dodaj syrop/cukier. W takiej ilości aby zrównoważyć limonkę ale surówka ma być bardziej kwaśna niż słodka
Odrobinę soli
Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

WARIANTY DANIA:
W Niemczech bardzo popularne są (w Polsce do kupienia w Lidlu) buraczki już ugotowane, takich użyłem w w tym przepisie.
Ważne, żeby nie przegotować buraczków, mają byc lekko chrupkie, twarde, al-dente
Można też użyć do surówki buraków surówych, tez lepiej mniejszych (są delikatniejsze). Takie buraczki po starciu i dodaniu słodziwa trzeba odstawić na 15 minut, żeby zmiękły.

Limonka ma swój niepowtarzalny aromat, dlatego jest najlepszym rozwiązaniem dla tej surówki. Ale oczywiście można tez spróbowac cytryny czy pomarańczy. Z tym, że pomarańcza powinna być bardziej kwaśna niż słodka

Zamiast syropu z agawy można oczywiście użyć innego słodziwa czy to płynnego typu syrop daktylowy, klonowy czy jakiś słodzików (chociaż ja raczej nie przepadam i nie polecam, ostrożnym trzeba być zwłaszcza z ksylitolem, ktory u niektórych osób wywołuje biegunkę).
Ciekawy efekt mogą dawać syropy na bazie kwiatów mniszka czy bzu
Jeżeli używasz cukru, użyj brązowego, najlepiej muscavado, daje o wiele pełniejszy a nie tylko słodki, smak

https://www.facebook.com/kuchennybodhisatwa/