Tukpa

Tukpa to tradycyjna tybetańska zupa, zazwyczaj jadana wieczorem.

Składniki na porcje dla 3-4 osób:

(nie podajemy dokładnych ilości niektórych składników, bo zależą one od osobistych upodobań, jako miarka służy nam 250 ml miseczka i preferujemy raczej wyraziste, ostre smaki, jak ktoś woli łagodniejsze potrawy to ilość cebuli czy imbiru trzeba odpowiednio zmniejszyć wg. uznania)

1/4 kostki masła, pokrojona w kostkę czerwona cebula i imbir drobno posiekane oraz wyciśnięty czosnek

curry, chilli i masala (wasza ulubiona, albo taka którą macie pod ręką, my użyliśmy masali, którą zazwyczaj używamy do nadziewanej paranthy: kolenda, sól, pestki granatu, chilli, koper, melon, pieprz, mięta, kozieradka, cynamon, goździki, gałka muszkatułowa) 

sól, pieprz i sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Roztapiamy masło w sporym garnku

Dodajemy imbir, czosnek i cebulę i mieszkamy przez 1 minutę

Dorzucamy curry, chilli i masalę mieszając przez pół minuty

Dodajemy ziemniaki i pomidory i mieszamy przez kolejną minutę.

Dolewamy 8 miseczek wody (2 litry) i doprowadzamy do wrzenia.

Dorzucamy makaron i gotujemy przez 5 minut.

Dodajemy szpinak gotując przez kolejną minutę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Zupę podajemy gorącą.

SMACZNEGO!