prof. dr Florian Überall – UZDRAWIANIE ŻYWNOŚCIĄ

Współautorka: dr Andrea Überall

Tytuł oryginału: Ess-Medizin: Das für dich richtige Essen ist die beste Medizin (2015)

Przekład: Anna Chomik

Wydawnictwo: Vital

Wydanie I: 2017

ISBN978-83-65404-56-5

Stron: 200

Oprawa: miękka

Format: 205 x 145 mm

Gdzie kupić:

Fragmenty:

„Była siódma rano. Doktor Choedrak siedział owinięty w koc na drewnianej skrzyni. Przywitał mnie tradycyjnym tybetańskim pozdrowieniem – złożonymi dłońmi oraz cichym Tashi delek. Bardzo delikatnie dotknął swoją prawą ręka mojego lewego przegubu i rozpoczął badanie pulsu Następnie zrobił to na drugiej dłoni. Był całkowicie spokojny, miał zamknięte oczy i cicho odmawiał mantrę, trzema palcami dotykał mojej żyły, wsłuchując się w jej puls. oraz przepływ energii życiowej. Częstotliwość mierzył za pomocą własnego oddechu. Jego asystentka wytłumaczyła mi że puls zdrowego człowieka bije dwukrotnie podczas wydechu, raz w momencie przerwy i dwa razy podczas wdechu. Delikatnie się uśmiechając otworzył oczy i wyszeptał kilka słów po tybetańsku., które mi na angielski przetłumaczyła jego asystentka. Stwierdził, że stan mojego zdrowia jest bardzo dobry, jednak powinienem unikać spożywania zimnych napojów, słodyczy, produktów pszenicznych oraz cytrusów a także ograniczyć tłuszcze. Mój wiatr (lung), czyli energia życiowa wiatru była zbyt niska, a żółć (tripa) zbyt wysoka. Flegma (beken) miała normalny poziom. Do tej pory nigdy nie otrzymałem od lekarza zachodniej medycyny diagnozy, która wskazywała  na to, jakich produktów żywnościowych powinienem unikać. Nie znałem także pojęcia trzech energii – trzech sił życiowych. Gdy to usłyszałem, poczułem się trochę niepewnie i poprosiłem asystentkę, aby zapytała doktora, jak doszedł do takich wniosków. Wyjaśnił mi, że w tybetańskiej literaturze medycznej, podobnie jak w buddyjskich pismach, istnieją specjalne listy, w których znajduje się przyporządkowanie produktów żywnościowych według smaku, potencji oraz jakości. Wymienione są tam najważniejsze produkty spożywane w Azji, takie jak rośliny strączkowe, różne rodzaje ryżu i zbóż, mięso, tłuszcze, warzywa, przyprawy oraz rośliny lecznicze przed i po ich przyrządzeniu. Opisano także lecznicze działanie mleka jaka oraz owcy, tybetańskiego piwa pszenicznego oraz wody. Oznacza to, że odpowiednie odżywianie odgrywa w medycynie tybetańskiej dużo większą rolę niż przyjmowanie leków”.