Tukpa
Tukpa to tradycyjna tybetańska zupa, zazwyczaj jadana wieczorem.
Składniki na porcje dla 3-4 osób:
(nie podajemy dokładnych ilości niektórych składników, bo zależą one od osobistych upodobań, jako miarka służy nam 250 ml miseczka i preferujemy raczej wyraziste, ostre smaki, jak ktoś woli łagodniejsze potrawy to ilość cebuli czy imbiru trzeba odpowiednio zmniejszyć wg. uznania)
1/4 kostki masła, pokrojona w kostkę czerwona cebula i imbir drobno posiekane oraz wyciśnięty czosnek
curry, chilli i masala (wasza ulubiona, albo taka którą macie pod ręką, my użyliśmy masali, którą zazwyczaj używamy do nadziewanej paranthy: kolenda, sól, pestki granatu, chilli, koper, melon, pieprz, mięta, kozieradka, cynamon, goździki, gałka muszkatułowa)
chilli curry parantha masala
sól, pieprz i sos sojowy do smaku
pieprz sos sojowy sól
Przygotowanie:
Roztapiamy masło w sporym garnku
Dodajemy imbir, czosnek i cebulę i mieszkamy przez 1 minutę
Dorzucamy curry, chilli i masalę mieszając przez pół minuty
Dodajemy ziemniaki i pomidory i mieszamy przez kolejną minutę.
Dolewamy 8 miseczek wody (2 litry) i doprowadzamy do wrzenia.
Dorzucamy makaron i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy szpinak gotując przez kolejną minutę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Zupę podajemy gorącą.
SMACZNEGO!