Kartoffelsalat

Bawarska sałatka ziemniaczana

Składniki:

1kg ziemniaków
4 małe czerwone cebule ok.120g
Bulion 150ml
Musztarda francuska 3 łyżki
Ocet malinowy (lub jabłkowy lub inny smakowy) 2 łyżki
olej
pęczek pietruszki

Przepis:

Serwowaną w najrozmaitszych w dziesiątkach albo i setkach wersji, popularna w całych Niemczech, sałatka ziemniaczana jest jednym z tradycyjnych niemieckich dań bożonarodzeniowych. Zasadniczo-na północy Niemiec popularna jest wersja z majonezem, jogurtem lub śmietaną a na południu z sosem a la vinaigrette. I taka właśnie bawarska wersja była podstawą mojego przepisu.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, 20 do 30 minut, zależnie od wielkości. Ziemniaki powinny być trochę al dente, żeby nie rozpadły się ani nie zamieniły w papkę w sałatce. Kiedy są miękkie studzimy przelewając zimną wodą. Obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu i po minucie zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy sos-mieszamy (najlepiej rózgą) w miseczce musztardę francuską, ocet, i dolewamy pomału olej(jak przy vinaigrette)

Zalewamy ziemniaki bulionem z cebulą, mieszamy, odsączamy nadmiar bulionu, dodajemy sos i posiekana natkę pietruszki wszystko mieszamy, odstawiamy na dwie-trzy godziny. Ewentualnie dodajemy soli.